Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά
Ναι, η καθαριότητα, όπως πολύ σοφά συνηθίζει να λέει ο λαός, είναι όντως η μισή αρχοντιά, είναι όμως και η μισή δουλειά. Και αυτό γιατί όταν καλούμαστε να δουλέψουμε σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε τι περιττό, καθαρό και έτοιμο να υποδεχτεί τις ιδέες μας, τότε όλα μοιάζουν -και είναι – πολύ πιο εύκολα και απλά. Επομένως, το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε ξεκινώντας με την οργάνωση των ντουλαπιών της κουζίνας μας και την τακτοποίηση- ταξινόμηση των κονσερβών μας, είναι να τα αδειάσουμε και να ξεκινήσουμε με ένα πανάκι με μικρο ίνες, ζεστό νερό και λίγο σαπούνι να τα καθαρίζουμε.

Άλλωστε, η θέα και μόνο ενός άδειου και πεντακάθαρου ντουλαπιού από μόνη της παραπέμπει σε καμβά τον οποίο εμείς μπορούμε να “στολίσουμε” με τον τρόπο που θεωρούμε πιο αποδοτικό, πρακτικό και όμορφο. Και βεβαίως – και πάνω απ’ όλα – μη ξεχνάμε πως όπως και οι χώροι του σπιτιού μας, έτσι και τα ντουλάπια μας χρειάζονται που και που μια σχολαστική περιποίηση. Ευκαιρία, λοιπόν, για τρυφερά τετ α τετ μαζί τους!

Στον κάδο της ανακύκλωσης και ακόμα παραπέρα
Επόμενο βήμα, αφού καθαρίσουμε τα ντουλάπια μας και λίγο πριν τοποθετήσουμε μέσα σε αυτά τις κονσέρβες μας, να πετάξουμε ότι περιττό, ότι άχρηστο -ενδεχομένως ακόμα και ότι ογκώδες- πιάνει χώρο, χωρίς κανένα λόγο, στην κουζίνα μας. Καθώς απαλλάσσουμε τα ντουλάπια μας από βάζα κενά που δεν σκοπεύουμε (τουλάχιστον όχι όλα) να τα ξαναγεμίσουμε, από κονσέρβες που έχουν λήξει ή που επίσης δεν μας χρησιμεύουν σε τίποτα (παρά μόνο να πιάνουν χώρο τσάμπα), από κρυμμένες συσκευασίες τροφίμων που έχουν σκιστεί ή έχουν θαφτεί επιμελώς κάτω από μία στοίβα άλλων τροφίμων, όλα θα αρχίσουν να μοιάζουν λιγότερο αγχωτικά καθώς θα στήνουμε το σκηνικό με τις κονσέρβες μας.


Επέκταση και εκτός ντουλαπιών
Από την άλλη, αν τα ντουλάπια μας, όπως και να το κάνουμε, δεν επαρκούν ή δεν μας το επιτρέπουν να οργανώσουμε, κατά το δοκούν, το pantry με τις κονσέρβες μας, και πάλι υπάρχουν λύσεις: Επεκτείνουμε τα ψώνια μας και εκτός ντουλαπιών και πιο συγκεκριμένα τοποθετώντας τις κονσέρβες μας σε ανοιχτά ράφια προσαρτημένα στον τοίχο που και μας επιτρέπουν να βλέπουμε εύκολα, τί έχουμε και τι δεν έχουμε στην κουζίνα μας και μας απελευθερώνουν χώρο από τα κλειστά ντουλάπια μας. Συν τοις άλλοις είναι και όμορφα καθώς στην απλότητά τους, θυμίζουν και σκηνικό χωριάτικης κουζίνας.

Ταξινόμηση σε κάδους ανά κατηγορία
Μία ακόμα απόλυτα εφαρμόσιμη και απλή λύση για να τα βγάλουμε πέρα με την οργάνωση των κονσερβών μας, είναι η τοποθέτηση τους μέσα σε ειδικούς ξύλινους ή πλαστικούς κάδους, τέτοιοι που να χωρούν με ευκολία και άνεση στα ράφια των ντουλαπιών μας. Ειδικότερα, μπορούμε να χωρίσουμε τους κάδους ανά κατηγορία κολλώντας τους ετικέτες οι οποίες μας πληροφορούν για το περιεχόμενο των κονσερβών και ενδεχομένως, σε μία πιο αναλυτική βάση, για την ημερομηνία λήξης τους. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν κάδο μπορούμε να χωρέσουμε όλες τις κονσέρβες εκείνες με τα όσπρια, διαχωρίζοντάς τες από εκείνες με τα λαχανικά οι οποίες, άλλωστε, μπορούν ιδανικά να τοποθετηθούν σε κάποιον άλλο κάδο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τις κονσέρβες που περιέχουν ψάρια ή θαλασσινές λιχουδιές.

You May Also Like